Nedávná vědecká studie zjistila rozsáhlou kontaminaci mořských plodů mikroplasty, což potvrzuje rostoucí obavy o jejich všudypřítomnost v potravním řetězci a potenciální zdravotní rizika pro člověka. Studie, která prošla odborným recenzním řízením, odhalila přítomnost mikroplastů v 99 % testovaných vzorků, konkrétně ve 180 ze 182 analyzovaných vzorků mořských plodů zakoupených v obchodech nebo přímo na rybářských lodích v Oregonu. Nejvyšší koncentrace byly zjištěny u krevet.
Podle vědců bylo nejčastějším druhem nalezených mikroplastů vlákno pocházející z textilií a oděvů, které tvořilo více než 80 % všech detekovaných plastových částic. Výsledky podle spoluautorky studie Elise Granekové z Portland State University odrážejí vážný problém související s masivním využíváním plastů.
„Dokud budou plasty neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života a jejich používání bude tak rozšířené, budeme je nacházet i v naší potravě,“ varovala Graneková.
Mikroplasty byly v minulosti nalezeny v různých vzorcích vody po celém světě a jídlo je považováno za hlavní cestu jejich příjmu do lidského těla. Nedávné studie již potvrdily jejich přítomnost v mase a rostlinných produktech.
Znečištění mikroplasty je obzvláště nebezpečné, protože tyto částice mohou obsahovat až 16 000 různých chemikálií, z nichž mnohé jsou vysoce toxické. Mezi ně patří například perfluorované látky (PFAS), bisfenoly a ftaláty, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny, neurologických poruch, hormonální nerovnováhy či vývojových problémů u dětí.
Studie prokázala, že mikroplasty mohou pronikat do krevního oběhu, překračovat mozkovou i placentární bariéru a jejich přítomnost v srdeční tkáni zvyšuje pravděpodobnost srdečního infarktu nebo mrtvice v následujících letech.
Studie se zaměřila na pět druhů mořských ryb a krevety. Zjistilo se, že mikroplasty se dostávají do svaloviny přes žábry a trávicí ústrojí, což znamená, že se dostávají i do částí, které konzumují lidé.
Graneková vysvětlila, že vysoké koncentrace mikroplastů u krevet a sledě pravděpodobně souvisejí s jejich potravními návyky – živí se planktonem, který se často hromadí na mořských frontách, kde se shromažďují i mikroplasty.
Mladí mihule, které se krmí u dna řek, také vykazovali vyšší úrovně kontaminace. U starších jedinců, kteří migrují do oceánu, se však úrovně snížily.
Naopak nejnižší hladiny mikroplastů byly zjištěny u lososa čavyča (Chinook), ale vědci upozorňují, že jejich srovnání nebylo zcela objektivní, protože u menších ryb a krevet byl analyzován celý organismus, zatímco u lososa pouze filety, které se běžně konzumují.
Mikroplasty se obvykle koncentrují ve vyšších částech potravního řetězce, protože větší dravci pojídají menší kontaminované organismy. V této studii se však takový efekt neprojevil, což naznačuje, že menší ryby se pravděpodobně pohybují v oblastech s vyšší koncentrací plastů.
Vědci také zjistili, že úroveň mikroplastů byla vyšší u lingcodů zakoupených v obchodě než u těch přímo z rybářských lodí, což naznačuje, že zpracování mořských plodů může zvyšovat kontaminaci.
Podobný trend byl zaznamenán i u krevet – ty zakoupené v obchodech měly o něco vyšší úroveň mikroplastů než ty získané přímo od rybářů, i když rozdíl nebyl statisticky významný.
Navzdory alarmujícím výsledkům studie autoři nedoporučují vyhýbat se mořským plodům, protože mikroplasty byly nalezeny i v mase a rostlinných produktech. Změna stravovacích návyků by proto podle nich problém nevyřešila.
Vědci však zjistili, že důkladné opláchnutí mořských plodů před konzumací může snížit množství mikroplastů.
Graneková upozornila, že na individuální úrovni je jedním z hlavních zdrojů mikroplastů praní syntetických oděvů. Doporučila proto snížit frekvenci praní, používat studenou vodu a preferovat přírodní materiály před syntetickými tkaninami.
Podle vědců však hlavní řešení musí přijít na politické úrovni – je nutné snížit celkové používání plastů a zavést povinné filtry na mikroplasty v pračkách.
Například v Kalifornii byl v roce 2023 schválen zákon, který by povinné filtry v pračkách zavedl, ale guvernér Gavin Newsom ho nakonec vetoval, údajně kvůli tlaku průmyslových lobbistů. Podobný návrh byl nyní předložen v Oregonu.
„Pokud nechceme mikroplasty ve svém jídle, budeme muset změnit naše každodenní návyky,“ varovala Graneková.
Témata: moře
Související
17. října 2024 11:45
16. října 2024 15:34
16. srpna 2024 17:54
17. září 2022 6:07
3. července 2022 16:10
18. března 2022 8:44