Slovensko od 3. ledna umožní restauracím a dalším gastronomickým podnikům znovu otevřít pro zákazníky. Vstup do nich by měl být povolen hostům očkovaným proti covidu-19 a lidem po prodělání této nemoci. Úřady ještě ale zvažují, že zmíněné povolení se bude vztahovat jen na očkované. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.
Opětovné otevření restaurací či kaváren požadovali někteří představitelé vládní koalice jako další krok při dříve zahájeném zmírňování omezení a poté, co se epidemická situace v zemi zlepšila. Gastronomické provozy bude moci využívat jen polovinu své kapacity pro zákazníky.
Restaurace na Slovensku nemohou obsluhovat hosty ve svých prostorech od konce listopadu, kdy vláda kvůli přetíženým zdravotnickým zařízením vyhlásila nouzový stav a zavedla zákaz vycházení s výjimkami. Už předtím ale v epidemií nejpostiženějších okresech mohly restaurace jídlo pouze rozvážet nebo ho vydávat přes okénko.
Dříve v tomto měsíci vláda umožnila znovu otevřít všem prodejnám zboží, z nichž část musela přerušit provoz v listopadu spolu s restauracemi. Vstup do prodejen, kromě například obchodů s potravinami, je povolen pouze očkovaným a lidem po prodělání covidu-19. Tato skupina lidí také může využívat služeb lyžařských středisek a v podobném režimu budou od soboty znovu fungovat i ubytovací zařízení, která jsou nyní pro turisty uzavřena. Nově budou moci zmíněné výhody pro očkované využívat i obyvatelé země, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat proti covidu-19 a určení lékaři o tom vystaví potvrzení.
Nynější třetí vlna koronavirové nákazy na Slovensku dosáhla vrcholu na přelomu listopadu a prosince. Následně počty nových případů koronavirové nákazy klesly a ubylo i covidových pacientů v nemocnicích. Slovensko na rozdíl od některých jiných států zatím nezaznamenalo rychlé šíření nakažlivější koronavirové varianty omikron.
Témata: Slovensko
Související
18. listopadu 2024 17:25
16. listopadu 2024 18:52
16. listopadu 2024 7:38
16. listopadu 2024 6:57
29. října 2024 9:09