Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej nových osobních aut poprvé od konce loňského roku klesl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.autoroad.cz

Praha - Prodej nových osobních aut od ledna do července vzrostl meziročně o 12,5 procenta na 151.517 vozů. Samotný červencový prodej ale poprvé od konce loňského roku klesl.

Oproti předchozímu měsíci byl nižší o 27,1 procenta, meziročně klesl o 12,5 procenta. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil Svaz dovozců automobilů.

První je značka Škoda, která za sedm měsíců meziročně zvýšila odbyt o 32,4 procenta na 49.088 vozů. V červenci ale registrace nových vozů značky Škoda klesly proti loňsku o 1712 na 5430 vozů. Podle šéfa tuzemské prodejní organizace Luboše Vlčka bylo příčinou to, že v prvním prázdninovém měsíci byla v automobilce Škoda Auto mimořádná třítýdenní celozávodní dovolená z důvodu údržby a přípravy výrobních linek na nové modely. "Vlivem státních svátků a víkendů byl letošní červenec zároveň i o tři pracovní dny kratší než ten loňský," dodal.

Za Škodou Auto skončil Volkswagen s růstem o 9,9 procenta na 15.030 vozů. Třetí Hyundai zvýšil počet prodaných aut o 7,9 procenta 12.028 vozidel. Na dalších místech skončily Ford, Dacia a Renault.

Témata:  auto ekonomika moto auto

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy