Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V červenci přibylo nespolehlivých plátců DPH

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Praha – Podle poradenské společnosti Bisnode v Česku přibylo nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH). Ke konci července jich bylo evidováno 5756, v prvním prázdninovém měsíci jich přibylo 226, o 42 více než v červnu. Nejvíce nespolehlivých plátců je v Praze, na druhém místě je Jihomoravský kraj.

Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než 500.000 korun i podniky podezřelé z účasti na podvodu.

Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která je účelově nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Od loňského ledna přibylo další zpřísnění, které postihuje zejména společnosti sídlící na virtuálních adresách.

Od listopadu loňského roku meziměsíční přírůstek nespolehlivých plátců DPH stále klesal. Změna podle analytičky Bisnode Petry Štěpánové nastala v červenci, kdy přibylo 226 nespolehlivých plátců, zatímco v červnu šlo o 184 nových subjektů.

Nejvíc nespolehlivých plátců je mezi společnostmi s ručením omezeným (4343, tedy 75 procent) a živnostníky (896, 17 procent). Největší podíl nespolehlivých plátců mezi plátci DPH z pohledu právní formy podnikatelského subjektu však vykazují evropské společnosti (5,8 procenta), společnosti s ručením omezeným (2,25 procenta) a družstva (1,69 procenta).

Témata:  DPH

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy