Asociace hotelů a restaurací České republiky vítá skutečnost, že vláda vyslyšela požadavky a argumenty provozovatelů ubytovacích a stravovacích zařízení, aby služby ubytování a stravování zůstaly ve snížené sazbě. Je to trend, kterým se vydává celá Evropská unie ve snaze podpořit nejen cestovní ruch, ale také služby s intenzivním podílem lidské práce. Asociace to uvedla v tiskové zprávě.
Přes původní debaty a návrhy, které se postupně objevovaly ve veřejném prostoru vláda nepřistoupila k přesunu těchto služeb do základní, tedy nejvyšší sazby, což by znamenalo 11 % nárůst proti současné situaci a existenční problémy pro mnohé podnikatele v oboru. To je pozitivní zpráva jak pro provozovatele ubytovacích a stravovacích služeb, tak pro jejich zákazníky.
Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu dodal: „DPH byla vždy jedním ze stěžejních témat AHR ČR, která se v minulosti zasadila o přesun stravovacích služeb do snížené sazby (od roku 2016) a následně o přesun do nejnižší sazby (10 %) pro ubytovací a stravovací služby v roce 2020. Současnou problematikou změn v DPH se zabýváme od konce loňského roku, připravili jsme také analýzu, kterou jsme předali panu premiérovi a ministru financí. Dnes zveřejněný návrh dvouprocentního nárůstu sazby není nijak zásadní a lze jej akceptovat v zájmu ozdravení veřejných financí a zjednodušení daňového systému.“
Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vítá návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) do 12procentní, o kterém dnes informovala vláda. Každá úspora na nákupech podle něj lidem v této době pomůže. Vláda dnes jako součást takzvaného konsolidačního balíčku k ozdravení veřejných financí představila chystané změny daňového systému. Místo dosavadních tří sazeb DPH by mohly být jen dvě, tedy základní 21procentní a snížená 12procentní. Opatření by mohla začít platit od příštího roku.
"Snížení DPH na potraviny je pro zákazníky dobrá zpráva, protože každá úspora na nákupech v dnešní době lidem pomůže," uvedl Prouza. Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) k tomuto kroku už v minulosti několikrát vyzýval. Dříve také řekl, že zastropování cen potravin není cesta správným směrem. "Považujeme za vhodnější střídat slevy, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované," uvedl. Ve slevách se podle něj aktuálně prodá 60 procent potravin.
Témata: restaurace, DPH, obchody
Související
5. července 2023 21:05
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53
16. května 2022 13:25