Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Promítly se sankce pro Rusko do české ekonomiky? Server zjišťoval, jak to je

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Evropská unie a Spojené státy zavedly v březnu roku 2014 ekonomické sankce namířené proti Rusku. Řada ekonomů tehdy varovala před negativními dopady sankcí na Českou republiku a tvrdila, že jsou ohroženy jak pracovní místa tisíců zaměstnanců, tak i stovky miliard korun. EuroZprávy.cz proto pátraly, jak se sankce po více než dvou letech od jejich zavedení promítly do české ekonomiky.

Spojené státy ve spolupráci s Evropskou unií zavedly protiruské sankce za kroky, které země podnikala na východě Ukrajiny, při nichž anektovala poloostrov Krym. To si Rusko nenechalo líbit a zavedlo odvetné embargo na potraviny dovážené ze Západu.

Ekonomové tehdy varovali, že tato ekonomická válka může mít negativní dopady i na Českou republiku. Sankce totiž přišly ve chvíli, kdy se začal export do Ruska zvyšovat a země se tak stala nejdůležitějším mimounijním partnerem českých vývozců. Hospodářská komora například uvedla, že by český stát mohl přijít až o 200 miliard korun a Asociace exportérů se obávala, že by sankce proti Rusku ohrozily asi jedno procento pracovních míst, tedy 30 až 40 tisíc pozic. 

Po více než dvou letech je ale situace jiná. Asociace exportérů pro EuroZprávy.cz uvedla, že dopady sankcí na český export nebyly tak hluboké, jak se jevilo. "Podařilo se zajistit některé další možnosti exportu a současný příznivý stav to umožňuje," sdělil serveru EuroZprávy.cz předseda Asociace exportérů Jiří F. Grund.

Podle něj čeští vývozci v rozhodující míře nahradili propady v důsledků embarga do Ruska využitím jiných možností a zajistili tak svoje výrobní možnosti. Na žádost o upřesnění zmíněných možností Grund pro EuroZprávy.cz uvedl, že vývoz do Ruska nahradily jiné východní trhy. "Z vlastní zkušenosti jsou dobré možnosti v jiných východních trzích jako je Ukrajina, Rumunsko, ale především je stále zájem o naše zboží v zemích EU," vysvětlil.

Určitý pokles vnímá i ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle jeho statistik byl podíl Ruska na celkovém českém vývozu před eskalací politického napětí na 3, procentech, v roce 2015 poklesl na 2 procenta a podle posledních dostupných dat za období leden až duben 2016 ve srovnání s prvními 4 měsíci loňského roku dále poklesl z 2 procent na 1,6 procent.

Podle Hospodářské komory se ale sankce do ekonomiky přecijen promítly. Jedná se o pokles v řádech několika desítek miliard. "V korunovém vyjádření poklesla celoročně v r. 2015 hodnota vývozu do Ruska o 35 mld. Kč a v prvních 4 měsících letošního roku o další 4 mld. Kč," upozornila server EuroZprávy.cz tisková mluvčí Hospodářské komory Karolína Sadílková.

Důvodem ale podle Sadílkové nejsou jenom oboustranné sankce, ale všeobecný pokles ruské ekonomiky související s poklesem cen ropy a plynu a snížením kurzu rublu, což objektivně stlačuje v Rusku veškerou poptávku po zahraničním zboží.

"Dekomponovat zmíněný propad na vliv sankcí a na ostatní vlivy je obtížné, nicméně většina je zapříčiněna pravděpodobně právě oněmi ostatními faktory. Horní odhad potenciálních ztrát, resp. ušlé příležitosti z dopadu sankcí (zmíněných až 200 mld. Kč) byl podle všeho kalkulován kumulativně pro budoucí období, nikoliv jako každoroční výpadek," podotkla mluvčí Hospodářské komory.

To, že je dopad sankcí na firmy produkující zboží původně vyvážené do Ruska řádově nižší, podle Sadílkové svědčí především o tom, že konjunktura, a tedy vyšší poptávka v jiných exportních teritoriích i v tuzemsku a schopnost firem modifikovat vývozní, resp. výrobní politiku umožnily realizovat výsledný produkt na jiných trzích. "Je dobře, že se v úhrnu podařilo negativní vliv sankcí české ekonomice z velké části vstřebat. V tuto chvíli ale nelze tvrdit, že substituce původního exportu do Ruska systémově zažehnala největší ztráty, neboť zmíněný makroekonomický konjunkturální efekt může být přechodného rázu, takže po jeho odeznění se i v případě úplného zrušení sankcí nemusí podařit návrat českého zboží na ruský trh," vysvětluje.

Server EuroZprávy.cz ale upozornila, že Rusko exportéři opustit nechtějí. Přiznává však, že velká řada podnikatelů hledá alternativu v jiných zemích. "Zásadně se změnilo chování Rusů, podnikatelů. Jakoby se báli s námi „z EU" hovořit," dodala.

Témata:  Rusko dovoz a vývoz ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy