Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika Británie se propadla o 0,2 procenta

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britský institut pro ekonomický a sociální výzkum NIESR dnes zveřejnil odhady týkající se tamní ekonomiky. Podle institutu britská ekonomika začala po referendu o odchodu země z Evropské unie klesat, hrubý domácí produkt (HDP) se v červenci snížil zhruba o 0,2 procenta.

NIESR také odhadl, že v období od května do července britská ekonomika stoupla pouze o 0,3 procenta, zatímco v období od dubna do června její růst dosáhl 0,6 procenta.

Zveřejněná data naznačují, že existuje asi padesátiprocentní pravděpodobnost, že se britská ekonomika do konce příštího roku dostane do technické recese.

Ekonomické průzkumy naznačují, že podnikatelská aktivita v Británii po referendu, ke kterému došlo 23. června, zaznamenala výrazný útlum.

Centrální banka minulý týden ve snaze mírnit negativní hospodářské dopady takzvaného brexitu snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,25 procenta.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy