Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brity brexit nezastavil. V obchodech utrácí dál

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Navzdory obavám z negativních hospodářských dopadů referenda o brexitu zaznamenal britský maloobchod v červenci výrazný růst.

Dnešní údaje jsou prvním oficiálním ukazatelem vývoje spotřebitelské poptávky po červnovém referendu, ve kterém se Britové překvapivě vyslovili pro odchod z EU. Statistický úřad oznámil, že maloobchodní tržby proti předchozímu měsíci vzrostly o 1,4 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters očekávali nárůst o 0,2 procenta.

Zvýšily se i tržby z prodeje oblečení, k čemuž přispělo příznivé počasí. Pokles kurzu britské libry navíc podpořil výdaje zahraničních turistů za luxusní zboží, jako jsou šperky či hodinky.

"Lepší počasí by mohlo být hlavním faktorem mimořádně příznivého vývoje prodeje oděvů a obuvi," uvedl hlavní ekonom statistického úřadu Joe Grice. "Jsou tady i známky toho, že slabší libra povzbuzuje zahraniční návštěvníky k utrácení," dodal.

Tržby z prodeje hodinek a šperků meziročně stouply o 16,6 procenta, což představuje nejprudší nárůst za téměř dva roky. Velké britské maloobchodní řetězce, včetně společnosti Tesco, uvedly, že výsledek referenda o takzvaném brexitu je zatím nijak výrazně neovlivnil.

Témata:  Velká Británie Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy