Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentura Moody's zlepšila výhled čínské ekonomiky

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service reagovala na rozsáhlá opatření, která Peking zavádí na podporu hospodářské expanze, a zlepšila odhad růstu čínské ekonomiky na letošní i příští rok. Naopak hospodářství USA bude mít dle agentury potíže.

Moody's nyní předpokládá, že ekonomika letos vzroste o 6,6 procenta, zatímco dosud počítala s růstem 6,3 procenta. Odhad růstu na příští rok zvýšila na 6,3 procenta z dosud předpokládaných 6,1 procenta.

"Zpomalování čínské ekonomiky bude pravděpodobně postupné," uvedl jeden z analytiků Moody's, jehož citovala finanční televize CNBC. "Proto neočekáváme, že bude Čína představovat výraznou brzdu ve vyhlídkách růstu světové ekonomiky na zbytek roku 2016 a na rok 2017," dodal.

Moody's rovněž zlepšila odhad hospodářského růstu v Japonsku. Tamní ekonomika by podle nových prognóz měla v letošním roce stoupnout o 0,7 procenta a napřesrok o 0,9 procenta. Doposud agentura odhadovala růst na letošní i příští rok na 0,4 procenta.

Odhad letošního hospodářského růstu ve Spojených státech Moody's naopak snížila na 1,7 procenta z dříve předpokládaných dvou procent. Napřesrok ale dál počítá s růstem o 2,3 procenta.

Britská ekonomika by podle Moody's měla letos vykázat růst o 1,5 procenta a napřesrok o 1,2 procenta. V celé eurozóně očekává agentura v letošním roce vzestup HDP o 1,5 procenta, v příštím roce pak o 1,3 procenta.

Témata:  Moody´s Čína ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy