Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cigaretový trh roste, Philip Morris ČR však hlásí pokles zisku na 1,3 miliardy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kutná Hora - Firma Philip Morris ČR a.s. dnes zveřejnila konsolidované tržby ve výši 5,4 miliardy Kč a čistý zisk 1,3 miliardy Kč za první pololetí roku 2016, což představuje nárůst o 5,7 %, respektive pokles o 1,9 % oproti stejnému období roku 2015. Společnost to dnes uvedla na svém webu.

Celkový trh cigaret v České republice vzrostl oproti loňsku přibližně o čtyři procenta na 9,9 miliardy kusů cigaret. Hlavním důvodem je dobrá ekonomická situace. Domácí odbyt se zvýšil o více než šest procent na 4,4 miliardy kusů. Celkově totiž rostl trh cigaret a jemně řezaného tabáku. Tržní podíl společnosti Philip Morris ČR byl u jemně řezaného tabáku v prvním pololetí větší, naopak podíl u cigaret menší.

„Naše konsolidované tržby byly podpořeny příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích v České republice a na Slovensku, vyššími tržbami z výrobních služeb, růstem celkového trhu cigaret v obou zemích a dále vyšším tržním podílem na Slovensku, což bylo částečně eliminováno nižším podílem v České republice. Náš pololetní čistý zisk byl primárně ovlivněn poklesem provozního zisku, a to zejména v důsledku nižších kurzových zisků a rozdílného časového rozložení vynaložených provozních nákladů," sdělil Arpad Konye, předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR a.s., pobočky Philip Morris International Inc., která zastřešuje podnikání na trhu v České republice a na Slovensku.

„Zatímco celkový trh cigaret v České republice mírně vzrostl, na náš tržní podíl měl negativní dopad především pokračující pokles podílu místních značek, který byl částečně kompenzován vyšším podílem značek Marlboro, L&M a Philip Morris. Náš tržní podíl na Slovensku pokračoval v mírném růstu, což bylo zejména podpořeno nárůstem podílu značek L&M a Philip Morris, které bylo částečně eliminováno poklesem tržního podílu místních značek," doplnil Konye.

Témata:  Philip Morris cigarety ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy