Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vede ekonomika USA? Ministerstvo zveřejnilo údaje

Americký dolar (USD)
Americký dolar (USD)
Foto: Pixmac

Washington - Dnešní konečná čísla amerického ministerstva obchodu ukazují, že ekonomika USA ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 1,4 procenta z dvouprocentního tempa v předešlém kvartálu. Analytici očekávali horší výsledky.

Statistici původně odhadovali, že celoročně přepočtený růst ekonomiky USA zpomalil v posledních třech měsících loňského roku na 0,7 procenta. Tento údaj na konci února zpřesnili na rovné jedno procento. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali, že konečné, třetí zpřesnění už žádné změny nepřinese.

Spotřebitelské výdaje, které jsou hlavní složkou HDP, se zvýšily o 2,4 procenta, což naznačuje slušnou kondici ekonomiky USA a měl by nadále tlumit obavy z hospodářské recese. Výdajům pomáhala dobrá situace na americkém pracovním trhu i rostoucí ceny bydlení. Podle agentury AP by spotřebitelé mohli být oporou domácí ekonomiky i v současném čtvrtletí.

Slabší složkou byla tvorba podnikatelských zásob. Zatímco podle únorových údajů pohyb zásob snížil tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) o 0,14 procentního bodu, nové údaje jeho negativní vliv stanovily na 0,22 bodu.

Špatnou zprávou byly v dnešních informacích údaje o firemních ziscích, které v uplynulém čtvrtletí pokračovaly v poklesu druhý kvartál za sebou. Ziskovost nadnárodních firem - například výrobců spotřebního zboží nebo ropných společností - poškodila levná ropa i silný dolar.

Americká ekonomika jako celek stoupla v uplynulém roce o 2,4 procenta. Tempo růstu v letošním prvním kvartálu se odhaduje na zhruba 1,5 procenta.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy