Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci nakupují jako o závod, index nálady spotřebitelů je na rekordním maximu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Spotřebitelská důvěra v Německu nečekaně vystoupala na nejvyšší úroveň za posledních 15 let. Index pro září se dostal na 10,2 bodu, v srpnu to bylo rovných deset bodů.

Analytici oslovení agenturou Reuters přitom čekali další pokles na 9,9 bodu. Výše byl index GfK, který je založen na průzkumu mezi zhruba 2000 Němci, už jen v říjnu 2001.

Náladu spotřebitelů v největší evropské ekonomice přitom ještě před měsícem negativně ovlivnil brexit. "Zdá se, že britské rozhodnutí odejít z EU způsobilo mezi německými spotřebiteli pouze dočasnou nejistotu," uvedl ke zprávě pracovník společnosti GfK Rolf Bürkl.

Index očekávání osobních příjmů vzrostl o více než osm bodů na 58,3 bodu a byl druhý nejvyšší v historii tohoto zjišťování. Výrazně se zvýšila rovněž ochota k nákupům. "Chuť Němců nakupovat zůstává navzdory brexitu a hrozbám teroru nenarušená," konstatoval Bürkl.

Podnikatelská nálada v Německu se naopak tento měsíc nečekaně zhoršila a index nálady, který měří mnichovský ústav Ifo, klesl nejníže od prosince 2014.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy