Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii bude bez EU lépe, tvrdí významný ekonom

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Bývalý guvernér britské centrální banky Mervyn King na rozdíl od jiných ekonomů výsledek referenda o brexitu uvítal. Podle něj bude Spojenému království mimo EU lépe.

Výzkum, který před referendem zveřejnila Bank of England spolu s ministerstvem financí a několika univerzitami, ukazoval, že britská produktivita po "brexitu" dlouhodobě utrpí a země na tom bude v horizontu 15-20 let hůře. King ale takové předpovědi ostře kritizoval. "Nešťastným aspektem této kampaně byly vládní prognózy možných důsledků brexitu, které byly nevyhnutelně vysoce spekulativní, zejména pokud se týkaly dlouhodobých výhledů," řekl.

Ekonomika země se v zájmu udržitelnější budoucnosti bude muset tak jako tak přeorientovat z domácí spotřeby na vývoz. "Britská ekonomika by musela najít novou rovnováhu tak či tak, jak v EU, tak mimo ni. Potřebujeme směnný kurz, který bude mnohem bližší úrovním poloviny roku 2013," uvedl King v dnešním vydání listu The Times.

Libra po červnovém referendu ztratila proti obchodně váženému koši měn devět procent. "Máme nyní lepší pozici pro přeorientování ekonomiky," dodal King, který je nyní členem Sněmovny lordů s titulem lord King of Lothbury. V čele Bank of England stál v letech 2003-2013.

Témata:  Velká Británie Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy