Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká ekonomika opět postupně stoupá

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Řecký statistický úřad dnes zveřejnil revidované údaje o stavu ekonomiky. Ta ve druhém čtvrtletí obnovila mezičtvrtletní růst a stoupla o 0,2 procenta po poklesu stejným tempem v předešlém čtvrtletí.

V meziročním srovnání ale hrubý domácí produkt (HDP) pokračoval v poklesu tempem 0,9 procenta. Předběžné údaje odhadovaly, že HDP mezičtvrtletně stoupne o 0,3 procenta. U meziročního údaje úřad původně odhadl pokles 0,7 procenta.

Loni řecká ekonomika klesla o 0,2 procenta a přerušila proces zotavování z krize, který započala v roce 2014. Podle některých názorů hospodářské oživení podkopalo zvolení krajně levicové vlády premiéra Alexise Tsiprase a její protahovaná jednání s mezinárodními věřiteli, jež vrcholila několikatýdenním uzavřením řeckých bank. Atény se nakonec domluvily s věřiteli na třetím záchranném programu.

Tsipras v neděli řekl, že Řecko splnilo svou část dohody a nyní je na věřitelích, aby splnili tu svoji. "Nejenže si nárokujeme, ale požadujeme od dohody, kterou plníme, konkrétní opatření, která učiní (řecký) dluh životaschopným," sdělil v rozhovoru pro server Real News. Podle Tsiprase to znamená, že po roce 2018 je zapotřebí snížit výši očekávaných primárních přebytků.

Témata:  Řecko ekonomika Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy