Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná mzda v Česku stoupla na 27.400? Málokdo ji má, varují analytici

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za druhé čtvrtletí v pondělí 5. října. Analytici už nyní odhadují, že stoupla o 4,2 procenta na téměř 27.400 korun. Dvě třetiny zaměstnanců na takovou částku nedosáhnou.

V předchozím čtvrtletí mzdy stouply meziročně o 4,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda tehdy stoupla o 3,9 procenta.

"Na první pohled to může vypadat jako mírné zpomalení oproti zvyšování mezd v prvním čtvrtletí, ale opak je pravdou. Tentokrát se tempo mezd počítá z vyššího základu, a tak pořád jakékoliv číslo začínající čtyřkou bude velmi slušným výsledkem. Zvlášť když vezmeme v úvahu, že růst mezd je v letošním roce více plošný a nesoustřeďuje se zdaleka jen na omezený okruh dobře placených profesí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Důvodem nižšího růstu mezd ve srovnání s prvním čtvrtletím je i podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška výhradně vyšší základna z loňského roku. "V dalších čtvrtletích již počítáme se zrychlováním růstu mezd v důsledku tlaku nízké nezaměstnanosti na trh práce, ve čtvrtém čtvrtletí se navíc začnou projevovat úpravy platů v nepodnikatelské sféře," uvedl.

"Kromě reálné produktivity se v růstu mezd příznivě odráží dobrý výkon trhu práce a nízká nezaměstnanost. Díky nízké inflaci vykáže za celý letošní rok růst reálných mezd solidní hodnotu čtyř procent," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Témata:  platy ekonomika CZK (česká koruna) mzdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy