Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod se v červenci propadl

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu skončila v červenci bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách schodkem 1,5 mld. Kč ve srovnání s přebytkem 4,4 mld. Kč v červenci 2015. Výsledky nepříznivě ovlivnily celozávodní dovolené zejména v automobilovém průmyslu a nižší počet pracovních dnů, kterých bylo ve srovnání s červencem 2015 o tři méně.

Vývoz meziročně klesl na 227,4 miliardy Kč a dovoz na 228,9 miliardy korun.

Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnil především pokles přebytku bilance se stroji a dopravními prostředky o 11,7 mld. Kč v důsledku snížení kladného salda silničních vozidel o 16,7 mld. Kč. Dále se podle czso.cz prohloubil deficit obchodu s potravinami a živými zvířaty a nápoji a tabákem (shodně o 0,1 mld. Kč).

Příznivý vliv na celkovou bilanci mělo snížení schodku bilance minerálních paliv (o 2,3 mld. Kč) a chemických výrobků (o 0,4 mld. Kč). Zvýšilo se kladné saldo obchodu s polotovary a materiály (o 2,2 mld. Kč) a přechodem z pasiva do aktiva se o 0,6 mld. Kč zlepšila bilance obchodu se surovinami.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie vykázal přebytek 31,8 miliardy korun, meziročně však klesl o 13,2 miliardy. Schodek obchodu se státy mimo unii se zmenšil o 7,4 miliardy na 31,8 miliardy Kč, uvedl ČSÚ.

"Vzhledem k přetrvávající silné poptávce po výstupech automobilového průmyslu lze předpokládat, že červenec byl spíše výkyv, než nový trend," uvedla analytička Komerční banka Jana Steckerová. Po návratu zaměstnanců z celozávodních dovolených lze podle ní předpokládat, že se zahraniční obchod vrátí k přebytkům.

Podle Daniely Milučké z Raiffeisenbank jde o první měsíční deficit obchodní bilance od loňského prosince. "Jelikož letošní červenec byl ochuzen o tři pracovní dny oproti loňskému roku a navíc zaměstnanci velkých podniků čerpali celozávodní dovolené, tak se se slabším výsledkem zahraničního obchodu do určité míry počítalo, ale deficit obchodní bilance nikdo nečekal," upozornila.

Hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek čeká, že se situace v zahraničním obchodě v dalších měsících rychle vrátí do dřívějších kolejí. Zvlášť když poptávka po nových autech je na tuzemském a zejména pak na evropském trhu velmi slušná. "K obnovení růstu exportu podle našeho názoru došlo už v srpnu, kdy výrazně v plusu skončil i celý zahraniční obchod," uvedl Dufek.

Témata:  zahraniční obchod ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy