Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská ekonomika na vzestupu. Zrychlila tempo růstu na 0,9 procenta

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský statistický úřad dnes potvrdil svůj dřívější odhad, ekonomika země pod Tatrami zrychlila ve druhém čtvrtletí tempo růstu proti předchozímu kvartálu na 0,9 procenta. Počet lidí bez práce klesl, přesto je stále ve srovnání například s Českem vysoký.

V meziročním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska ve druhém čtvrtletí dosáhl růstu 3,7 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí přidal o 3,4 procenta. Slovenská centrální banka v poslední prognóze odhadla letošní růst HDP země o 3,3 procenta.

Slovenskou ekonomiku ve sledovaném období podpořil export, zvýšila se i spotřeba domácností a státu.

Hospodářství Slovenska rostlo ve druhém letošním čtvrtletí v meziročním srovnání rychleji než česká ekonomika, která přidala o 2,6 procenta. Mezičtvrtletně se český HDP zvýšil stejným tempem jako hospodářství Slovenska.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku ve druhém čtvrtletí klesla na dlouhodobé minimum 9,6 procenta. Z průzkumu statistického úřadu v domácnostech vyplynulo, že ve sledovaném období se zvýšil počet obyvatel pětimilionového Slovenska, kteří krátkodobě (méně než rok) pracovali v zahraničí nebo kteří pravidelně dojížděli do zaměstnaní do ciziny. Jejich počet vzrostl o šestinu na 165.100 osob. Z evropských zemí nejvíce Slováků pracovalo tradičně v Rakousku a v ČR.

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla meziročně o 2,7 procenta na 901 eur (24.300 Kč). Vzhledem k tomu, že spotřebitelské ceny na Slovensku opět klesly, reálná mzda se zvýšila o 3,4 procenta. Výdělky v Česku jsou vyšší než na Slovensku.

Témata:  Slovensko ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy