Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliony Britů trpí, 10 procent vlastní polovinu majetku

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Organizace Oxfam upozornila, že nejbohatších deset procent Britů vlastní přes polovinu majetku v zemi. Tento fakt byl prý jedním z faktorů, které přispěly k odhlasování odchodu Británie z EU.

Oxfam také uvedl, že nejbohatší jedno procento Britů má více než dvacetkrát tolik majetku jako nejchudších 20 procent.

Británie tak podle Oxfamu patří mezi země s největší majetkovou nerovností ve vyspělém světě. "Mnoho lidí v referendu o brexitu vyjadřovalo nedůvěru v politický systém a hlasovalo pro změnu v naději na zlepšení svého ekonomického postavení," uvedla organizace.

Hodnota majetku zhruba 634.000 nejbohatších Britů je dvacetinásobná ve srovnání s majetkem nejchudších 13 milionů Britů, vyplývá z analýzy Oxfamu založené na údajích banky Credit Suisse.

"Nerovnost je obrovskou překážkou pro boj s chudobou a vytváří ekonomiku, která zjevně nefunguje pro každého. Zatímco mzdy vedoucích pracovníků rostou, každý pátý člověk žije pod hranicí chudoby a má potíže uhradit účty a obstarat si jídlo," uvedla Rachael Orrová z Oxfamu.

Témata:  Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy