Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věřitelé zadlužené firmy Motorpal přijali reorganizační plán

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Brno - Věřitelé zadlužené firmy Motorpal v Jihlavě přijali dnes u brněnského krajského soudu reorganizační plán navržený společností. Obsahuje kroky k řešení dluhové zátěže strojírenského podniku při zachování výroby včetně avizovaného vstupu strategického investora Moto Capital.

Přijetí věřitelům doporučil insolvenční správce Lee Louda, podle něhož je reorganizace proveditelná, ekonomická zdůvodnitelná a nabízí věřitelům vyšší uspokojení než konkurz a zpeněžení majetku.

Vše ještě musí potvrdit soud. "Reorganizační plán byl přijat všemi skupinami věřitelů a jsou rovněž naplněny podmínky pro jeho schválení insolvenčním soudem. Soud konstatuje, že o reorganizačním plánu bude rozhodnuto samostatným usnesením," uvedla samosoudkyně Bohumila Čuprová. Dodala, že by se tak mohlo stát do konce měsíce.

Generální ředitel Motorpalu Radim Valas uvítal, že věřitelé firmy dnes přijali její reorganizační plán. Podle něj to uklidní i zaměstnance. "Protože tam byla velká nervozita zejména v počátku toho procesu. Nyní jim navíc od října plošně přidáme tři procenta platu," sdělil Valas.

Provozní financování Motorpalu už zajišťuje Moto Capital, který mu poskytl na provoz 60 milionů korun. "Záchrana Motorpalu byla nutným předpokladem pro další kroky. Jsme přesvědčeni, že firma má značný potenciál uspět se svými produkty na obrovských trzích především Ruska, Číny a Indie, kde se v oblasti vznětových motorů mění legislativa ve prospěch přísnějších emisních norem," dodal majitel Moto Capital a menšinový akcionář Motorpalu Grzegorz Hóta.

Motorpal, který zaměstnává skoro 1300 lidí, je v insolvenčním řízení od ledna. Insolvenční návrh na sebe podala firma sama, soud jí následně povolil reorganizaci. Výše přihlášených pohledávek je podle insolvenčního rejstříku přes 931 milionů korun, majetek podniku znalec ocenil na 310 milionů.

Témata:  insolvence ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy