Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

17 tisíc firem podalo žádost o vrácení DPH z jiné země EU

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Finanční správa evidovala ke konci srpna zhruba 17.000 žádostí o vrácení daně z přidané hodnoty, kterou podnikatelé zaplatili v jiném členském státě EU.

Za loňský rok to bylo 23.700 žádostí. Počet žádostí každoročně roste. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytla Finanční správa. Žádat o vratku daně mohou podnikatelé zaregistrovaní jako plátci DPH, kteří nemají sídlo firmy ani provozovnu v zemi, od které žádají vrátit daň. Částka musí přesahovat 50 eur za rok.

Zároveň musí být podnikatel k vrácení daně registrován. "Kdo není zaregistrovaný na finanční správě k těmto vratkám, ten to již zřejmě nestihne. Registrace může trvat až 15 dní. Ale zkusit to může," uvedla Gabriela Hoppe z poradenské společnosti Grant Thornton.

Podnikatelé požádali letos zatím o 2,2 miliardy korun a dostali vráceno zhruba 1,6 miliardy korun. Loni požadovali vrácení 4,1 miliardy a dostali 3,3 miliardy korun.

Témata:  DPH firmy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy