Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vypsané stavební zakázky narůstají, zadané klesly o 36 procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od ledna do konce srpna vypsali veřejní investoři 2217 zakázek pro stavební firmy za 80,7 miliardy korun. Počet se meziročně zvýšil zhruba o čtvrtinu, objem o pětinu.

Zadávání zakázek konkrétním firmám ale vázne. Jejich počet meziročně klesl o 27,3 procenta na 2870, hodnota se snížila o 36,5 procenta na 52,4 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research na základě dat z Věstníku veřejných zakázek.

V srpnu veřejní investoři vypsali 207 výběrových řízení na stavební práce za 7,2 miliardy korun. Počet se meziročně zvýšil téměř o třetinu, objem byl zhruba dvojnásobný. "Největší výběrové řízení tohoto měsíce v hodnotě 1,2 miliardy korun vypsalo Ředitelství silnic a dálnic ČR na stavbu obchvatu Krnova," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Počet i hodnota, kterou státní investoři zadávají konkrétním firmám, už několik měsíců v řadě klesá. Od začátku roku do konce srpna se hodnota meziročně snížila o 36,5 procenta.

Podle nedávného průzkumu společnosti EconLab, který sledoval zadávání všech veřejných zakázek v krajích, se velká část z nich zruší. V Jihomoravském kraji to bylo v letech 2013 až 2015 47 procent zakázek, v Plzeňském kraji 43 procent.

Témata:  stavebnictví ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy