Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět se vzpamatovává ze sankcí. Íránský ropný vývoz dosáhl maxima

Ropovod
Ropovod
Foto: Pixabay

Teherán - Íránský vývoz kondenzátu a ropy už dosáhl téměř maxima z doby před zavedením sankcí proti zemi v roce 2011, když v září vzrostl o 12 procent na 2,8 milionu barelů denně. Podle odborníků se ale těžba na této úrovni neudrží.

Agentuře Reuters to dnes řekly dva informované zdroje z odvětví obchodu s ropou. O zářijový nárůst se takřka výlučně postaral kondenzát, což je označení pro velmi lehkou ropu, která se obvykle těží spolu se zemním plynem a používá se zejména v petrochemii.

Írán zvýšil export těchto látek minulý měsíc proti srpnu na takřka dvojnásobných 600.000 denních barelů, aby vyhověl vysoké poptávce Jižní Koreje, Japonska a Indie. Zářijový vývoz ropy stoupl jen nepatrně na zhruba 2,2 milionu barelů denně.

Írán minulý týden vyslovil souhlas s rozhodnutím Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížit celkovou těžbu poprvé za osm let. Spolu s Libyí a Nigérií ale bude moci Írán v rámci nového těžebního stropu produkovat prozatím bez omezení.

Írán po zrušení většiny sankcí na počátku roku zvyšoval těžbu rychleji, než se čekalo. V srpnu jeho produkce podle údajů OPEC dosáhla 3,6 milionu barelů denně a proti konci roku 2015 vzrostla o čtvrtinu. Teherán oficiálně plánuje dostat svou těžbu na čtyři miliony barelů denně. V září se dostala na 3,8 milionu barelů.

Témata:  Írán ropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy