Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Životní úroveň a finanční situace Čechů se zlepšuje, více utrácíme za nepotřebné věci

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Podle Českého statistického úřadu se meziročně srpnové tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 8,0 %. Utrácíme víc za nepotřebné věci, komentují výsledky analytici.

Za nečekaně vysokým nárůstem útrat v obchodech stály kalendářní vlivy, příznivá finanční situace Čechů a stagnace cen, shodují se ekonomové.

"I nadále platí, že lidé mají zájem v podstatě o cokoliv. Asi nepřekvapí, že nejrychleji utrácejí za výrobky pro volný čas, což odpovídá tomu, že se všeobecně zvyšuje životní úroveň," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zbytné věci, na kterých se dříve spíše šetřilo, se tak podle něj dostávají stále více do popředí spotřebitelského zájmu.

"Řada domácností v poslední době investuje do bydlení a musí nové bytové jednotky zařizovat. Za druhé letošním trendem bylo trávit dovolené ve větší míře v tuzemsku," dodal hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

S tím souvisí podle Sobíška také dvojciferný nárůst tržeb restaurací, první od prosince roku 2005. "Dnešní data potvrzují naši domněnku, že červencové prudké zpomalení růstu maloobchodních tržeb byl jen jednorázový výkyv, který ovlivnila jednak nepříznivá skladba kalendářních dnů, a také čerpání celozávodních dovolených velkých firem," řekla Daniela Milučká z Raiffeisenbank.

Podle Viktora Zeisela z Komerční banky je situace spotřebitelů nadále velmi příznivá. Nezaměstnanost se drží u historicky nejnižších hodnot i růst reálných mezd letos dosahuje maxim od roku 2009.

Témata:  životní úroveň tržby ekonomika obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy