Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý průmysl roste, výroba vzrostla o 2,5 procenta

Průmysl
Průmysl
Foto: Pixmac

Berlín - Zatímco v červenci zaznamenal německý průmysl propad, v srpnu se situace obrátila, uvedlo dnes německé ministerstvo hospodářství. Pozitivní čísla překvapila i analytiky.

Průmyslová výroba v Německu v srpnu zaznamenala nejvyšší růst od ledna. Ve srovnání s předchozím měsícem se zvýšila o 2,5 procenta. V červenci výroba naopak o 1,5 procenta klesla, což byl nejvýraznější propad za 23 měsíců.

Růst za srpen překonal odhady analytiků, kteří odhadovali růst na 0,8 procenta. Odhady se přitom pohybovaly od poklesu o půl procenta po růst o 2,5 procenta.

Výroba ve zpracovatelském průmyslu se zvýšila o 3,3 procenta po červencovém poklesu o 2,5 procenta. Z toho produkce kapitálového zboží vzrostla o 4,7 procenta a spotřebního zboží o 3,3 procenta. Produkce energetického sektoru se zvýšila o 1,1 procenta.

Srpnové údaje o průmyslové výrobě jsou příznivým signálem pro vývoj ekonomiky během třetího čtvrtletí. Ve druhém kvartálu tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,4 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

Témata:  Německo průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy