Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová studie varuje před ekonomickou nerovností v Německu

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - Nadace Hanse Böcklera dnes zveřejnila studii, podle níž v Německu stoupá ekonomická nerovnost. Analýza dále upozorňuje, že sociální vzestup je těžší než bezprostředně po znovusjednocení Německa.

"Sociální vzestup dnes není lehčí než před 25 lety, ale spíše těžší," je přesvědčena Anke Hasselová, která se na studii podílela. "Výsledkem toho zůstávají bohatší lidé spíše bohatšími a chudí lidé spíše chudými," řekla dnes v Berlíně novinářům.

Nadace tvrzení dokládá třeba na tom, že se zvyšuje takzvaný Giniho koeficient, který měří nerovnost v příjmech a pohybuje se od nuly do jedničky. V Německu byl Giniho koeficient v roce 1991 na úrovni 0,248, v roce 2005 se dostal na 0,288. Po několika letech stagnace se pak v roce 2013 vyšplhal na 0,293, což je dosud nejvyšší hodnota.

Studie také ukazuje, že zatímco mezi lety 1991 a 1995 si 58 procent chudých Němců polepšilo a přesunulo se do vyšší příjmové skupiny, v letech 2009 až 2013 takových bylo jen 50 procent.

Témata:  Německo ekonomika chudoba EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy