Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účetní dvůr odhalil nesrovnalosti ve výdajích EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Lucemburk - V hospodaření Evropské unie jsou velké nesrovnalosti. Ve fiskálním roce 2015 bylo podle Evropského účetního dvora (ECA) z rozpočtu EU vynaloženo bez právních podkladů 5,5 miliardy eur.

Situace se tak oproti předchozímu roku výrazněji nezlepšila. Vyplývá to podle agentury DPA z výroční zprávy, kterou dnes ECA zveřejnil.

Míra chybovosti v rozpočtových výdajích klesla na 3,8 procenta ze 4,4 procenta ve fiskálním roce 2014. Zůstala však nad dvouprocentní hranicí tolerance. K typickým chybám při vynakládání peněz z rozpočtu EU patří podle účetního dvora porušování předpisů pro udělování veřejných zakázek.

Nový předseda ECA Klaus-Heiner Lehne vyzval k reformám, které by obnovily důvěru obyvatel v evropské instituce. Rozpočtové výdaje EU ve fiskálním roce 2015 činily celkem 145,2 miliardy eur. To odpovídá přibližně 285 eurům (7700 Kč) na jednoho občana.

Témata:  EU ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy