Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřebitelské ceny v Německu meziročně vzrostly

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový statistický úřad dnes ve své konečné zprávě uvedl, že spotřebitelské ceny v Německu v září podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie meziročně stouply o 0,5 procenta.

Tempo jejich růstu tak bylo nejprudší od loňského května. Podle německé metodiky výpočtu se spotřebitelské ceny zvýšily dokonce o 0,7 procenta. K růstu přispěly například ceny alkoholických nápojů a tabáku, které stouply o 2,4 procenta.

Podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat z konce minulého měsíce meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v zemích používajících euro v září zrychlilo na 0,4 procenta ze srpnových 0,2 procenta.

Cílem Evropské centrální banky (ECB) přitom je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty.

Témata:  Německo inflace ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy