Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ratingová agentura Moody's potvrdila Česku stupeň A1

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Ratingová agentura Moody's opět potvrdila České republice známku A1 se stabilním výhledem. Podle STANDARD & POOR'S má Česko hodnocení AA-, dle agentury Fitch A1.

Agentura Moody's rovněž poznamenala, že se Česko musí vyrovnat s klesajícím potenciálem růstu ve střednědobém horizontu a také se zpomalováním reformního úsilí kvůli politickým změnám.

Stabilní výhled ratingové známky vychází z přesvědčivosti účetní bilance vlády a také z dluhových brzd, což odráží připravenost na případné otřesy ze strany hlavních obchodních a investičních partnerů ČR.

Ratingem se rozumí standardní mezinárodní nástroj měření bonity zemí pro posouzení jejich důvěryhodnosti. Rating vypovídá o stupni rizikovosti podnikání pro zahraniční firmy v hodnocené destinaci a o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům, vysvětluje fxstreet.cz. Ocenění je tedy výrazem kvality státu jako dlužníka a jeho ekonomické schopnosti dodržet vydané vlastní závazky a splatit včas a v úplném množství úroky i jistinu dlužné částky.

Agentura Moody's byla založena v roce 1914 Johnem Moodym a mezi ostatními agenturami má přibližně 40 % tržní podíl. Kromě ratingů provádí ekonomické průzkumy a finanční analýzy komerčních i státních subjektů a poskytuje software pro řízení rizik finančních institucí. Společnost má přibližně 4000 zaměstnanců v 27 státech.

Témata:  Moody´s ratingy od agentur Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy