Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko opět zpřísnilo zákony o úvěrech

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Po zpřísnění podmínek poskytování spotřebitelských půjček na Slovensku odcházejí z místního trhu dvě přední společnosti. Změny v zákonech již dříve vedly k výraznému snížení počtu poskytovatelů úvěrů občanům.

Slovenský parlament loni výrazně zpřísnil podmínky podnikání firem, které nabízejí spotřebitelské úvěry. Musely například požádat o licenci centrální banku, která také začala dohlížet na jejich činnost. Opatření vedla k tomu, že z původního počtu více než 200 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů zůstaly na trhu zhruba tři desítky společností, mezi nimi byly i největší firmy na trhu.

Po společnosti Provident Financial, která zastavila poskytování nových úvěrů na konci loňského roku, stejný krok nejnověji ohlásila společnost Pohotovosť.

Firma Pohotovosť uvedla, že těsně před vánočními svátky ukončí ve svých 76 pobočkách poskytování úvěrů. Toto rozhodnutí zdůvodnila právě změnami zákonů. Podle medií firma v minulosti čelila vyšetřování slovenskou centrální bankou, která také zakázala společnosti používat nekalé praktiky při poskytování úvěrů. Pohotovosť v minulosti v souvislosti se svým podnikáním podala tisíce žalob proti státu a stížnosti k ústavnímu soudu.

Slovensko připravuje další regulaci v oblasti spotřebitelských půjček. Změny podle výkonného tajemníka Asociace poskytovatelů spotřebitelských úvěrů Ivana Kahanec vedou k tomu, že pravidla poskytování půjček nebankovními firmami se přibližují ke komerčním bankám.

Témata:  Slovensko úvěry

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy