reklama

Ze 74 obchodů bude sice otevřených 55, zavřené ale zůstanou velké prodejny se značkovou módou. Centrum, které je blízko hranic s Rakouskem, se obává také odlivu zahraničních zákazníků. V rozhovoru s ČTK to uvedl ředitel centra Jan Procházka.

Pro Freeport jsou sváteční dny a víkendy z hlediska počtu návštěvníků a jejich útrat klíčové, protože mohou částečně kompenzovat případné provozní ztráty vzniklé během prodejně slabších dnů v týdnu. Tržby jsou během svátků oproti běžným dnům vyšší o přibližně 35 procent, návštěvnost až o 50 procent.

Na svátek 28. října bude centrum otevřené. "Na dvacet větších obchodů ale bude podle nových pravidel zavřených, bohužel se jedná o naše kotevní nájemce, kteří generují významnou část z celkových tržeb centra," uvedl ředitel centra Jan Procházka.

Obchodníci v příhraničí mají podle něj také obavy z toho, že zavřené obchody překvapí zahraniční návštěvníky, především ze sousedního Rakouska, kteří se o novince mohli jen stěží dozvědět. "Až na místě tisíce cizinců zjistí, že přijeli nakupovat zbytečně. Příští cestu za nákupy do Česka si pak můžou rozmyslet," dodal Procházka. Rakušané tvoří přibližně polovinu návštěvníků outletu.