reklama

Prvním státním svátkem, na který se zákon vztahuje, je 28. říjen. Zavřeno mají mít všechny velké prodejny s rozlohou nad 200 m2. „Mnoho zaměstnanců má o práci ve svátek zájem kvůli příplatkům, ale budou muset zůstat povinně doma. Zákon postihne ve svém důsledku ale i zákazníky. Zavřeny totiž nebudou jen prodejny potravin, ale i hobby markety, prodejny nábytku nebo oděvů a obuvi. A právě sem velmi často chodí právě o víkendech a svátcích rodiny, kdy jsou všichni pohromadě a mají čas například na výběr vybavení domácnosti," sdělila na webu komora.cz Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Ze strany státu hrozí další regulace, zákaz prodeje se může následně vztahovat na zbylé státní svátky a pak i na neděle. To považujeme za zcela nepřípustné. Obchodník by se měl sám rozhodnout, zda chce či nechce mít otevřeno a zda se mu to vyplatí či nikoli," dodala.

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu jsou přesvědčeni, že zákon diskriminuje některé obchodníky i jejich zaměstnance. Obě instituce proto už iniciovaly sepsání ústavní stížnosti a konzultovaly ji také s bývalým ředitelem Ústavu státu a práva profesorem Janem Bártou. „V této chvíli obě instituce shánějí podporu v Senátu," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že podat návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu je oprávněna skupina nejméně 17 senátorů. „Návrh již podpořil senátor Jaroslav Kubera, který sdílí pozici podnikatelů a je přesvědčen o obdobném postoji celé řady dalších členů horní komory," dodal V. Dlouhý.

Očekáváme, že v souvislosti s tímto zákonem odsunou zákazníci polovinu nákupů na jiné dny a čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč ČR činit asi čtyři miliardy korun," uvedl člen českého výboru ICSC (Mezinárodní asociace nákupních center) a šéf společnosti Atrium Czech Real Estate Management Oldřich Špůrek.

V souvislosti s platností nového zákona a po následných úpravách v pracovní době přijde o práci podle odhadu svazu řádově několik tisíc lidí. Nebudou to pouze prodavači či prodavačky, ale také pracovníci bezpečnostních agentur, úklidu a údržby, což jsou dle svazu obvykle občané ze slabších sociálních vrstev. Zákon dopadne zejména na pracovníky na zkrácený úvazek a brigádníky. "Tato záležitost je opravdu pikantní, podíváme-li se na to, že ve volebním programu ČSSD je na prvním místě zvyšování zaměstnanosti a dále pak ochrana slabších," řekla Nováková.

Podle odborářů naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. "O žádné peníze nepřijdou, neboť ve sváteční den nebudou mít jednoduše naplánovanou směnu. Navíc za práci ve svátek náleží zaměstnancům podle zákona náhradní volno, teprve pak přichází na řadu možné příplatky," oponuje předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Zákaz nakupování během státních svátků jde zcela proti evropskému trendu. Obdobný zákon nedávno zrušil zhruba po roce fungování maďarský parlament z důvodu ztráty tisíců pracovních míst. Stejně zareagovali i v Itálii a ve Švédsku, postupná deregulace v tomto směru probíhá také v Německu a Rakousku. Debata o zrušení omezení se intenzivně vede rovněž ve Francii.