reklama

Společnost své rozhodnutí přehodnotila na základě stanoviska České obchodní inspekce (ČOI). Firma to uvedla dnes v tiskové zprávě. E-shop Alza.cz svá výdejní místa, včetně pražského showroomu, otevřené v pátek ponechá.

Na základě výjimky stanové zákonem otevře pro zákazníky supermarket v Praze na náměstí Míru a hypermarket na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích.

"Prodejní dobu o nadcházejícím státním svátku jsme pečlivě zvažovali a na základě nových informací poskytnutých obchodní inspekcí jsme ji přehodnotili," uvedl mluvčí Alberta Jiří Mareček. Všechny ostatní obchody řetězce zůstanou v pátek 28. října podle nové legislativy zavřené.

ČOI uvedla, že bude v pátek kontrolovat uzavření velkých prodejen. Zaměří se na obchodníky, kteří avizovali, že se budou snažit zákon obejít. Nejvíc inspektorů bude v terénu v Praze.

Svá výdejní místa i showroom v pražských Holešovicích nechá v pátek otevřené internetový obchod Alza.cz. Výjimkou jsou pouze provozovny v Brně - Lískovci, Kladně, Příbrami, Děčíně a Frýdku-Místku. Podle dnešního prohlášení otevřením provozoven neporušuje platné předpisy. Jednotlivé provozovny podle firmy slouží k výdeji zboží, řešení reklamací a prezentaci výrobků smluvních partnerů. Zákazníci uzavírají s Alza.cz kupní smlouvy na dálku, na webových stránkách, neuzavírají je přímo na provozovnách.

"Pokud by orgány veřejné správy tvrdily, že kupní smlouva je uzavřena na provozovnách, nemohli by pak zákazníci Alza.cz vracet zboží ve 14denní lhůtě od převzetí zboží," uvedl místopředseda představenstva Alza.cz Tomáš Havryluk.