Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu je nejvyšší za poslední dva roky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Inflace v Německu v říjnu rostla více, než se čekalo. Ocitla se nejvýše za dva roky.

Podle údajů harmonizovaných s výpočty Evropské unie se spotřebitelské ceny v říjnu ve srovnání se stejným měsícem loni zvýšily o 0,7 procenta, což byl nejvyšší údaj od října 2014.

V září vzrostly o půl procenta. Předběžné údaje, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, budou vítanou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), protože naznačují, že její měnová politika začíná pozvolna zvyšovat cenové tlaky.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zvýšení inflace na 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,2 procenta.

Podle národní metodiky inflace stoupla na 0,8 procenta ze zářijových 0,7 procenta a byla rovněž nejvyšší za dva roky. Hlavní brzdou inflace zůstávají ceny energií, jejich pokles však ve srovnání s předchozím měsícem prudce zpomalil.

Ceny zboží pak vzrostly o 0,4 procenta, zatímco v září o 0,1 procenta klesly. Tempo růstu cen služeb zůstalo na stejné úrovni. Ceny potravin se nezměnily, v září naopak mírně rostly.

Témata:  Německo inflace ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy