reklama

Zároveň ale někteří uvedli, že očekávají kvůli zavřeným prodejnám pokles tržeb. Vyplývá to z vyjádření obchodníků pro ČTK. V praxi se dnes poprvé uplatnil zákaz prodeje ve větších obchodech během sedmi státních svátků v roce. ČOI kvůli tomu provedla 429 kontrol, 12 prodejců zákon porušilo.

Internetový obchod s potravinami Kolonial.cz zaznamenal více než 40procentní nárůst objednávek. "Překvapily zejména regiony, kde si na dnešní den objednala celá řada nových zákazníků. V tomto ohledu se velkým překvapením stala oblast Teplicka, kde jsme zaznamenali dokonce 60procentní nárůst oproti běžným pátečním dnům, silné však bylo i Pardubicko a Plzeňsko," uvedl mluvčí firmy Jan Řezáč. Zcela podle něj u objednávek převažovaly víkendové zásobovací nákupy a průměrná hodnota nákupu stoupla o 23 procent.

"Počet nákupů, které si dnes zákazníci objednali, byl u nás o něco větší, než je obvyklé. Nicméně se domníváme, že mediální pokrytí tématu bylo silné, takže zákazníci, kteří jsou zvyklí nakupovat v kamenných obchodech, o zavření obchodů věděli a nakoupili si s předstihem "offline"," uvedla Michala Gregorová z e-shopu s potravinami Rohlik.cz.

I podle mluvčí Euronics Lenky Mastešové velká část zákazníků se na svátek přesunula na e-shop euronics.cz a nakupuje tam s možností využití doručení domů nebo osobního odběru zdarma na prodejnách. Euronics má podle ní většinu prodejen na svátek zavřenou. U těch, na které se zákon nevztahuje, respektuje nařízení obchodních center, ve kterých se prodejny nacházejí.

Naopak podle ředitelky komunikace Kasa.cz jsou tržby v porovnání s jinými dny standardní. "Lidé využívají nákup v e-shopu jako alternativu k zavřeným prodejnám. Velkou roli hraje počasí, a také to jak se lidé rozhodnou prodloužený víkend trávit," uvedla.