Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v říjnu mírně stoupla, odhadují analytici

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za říjen 2016 ve středu 9. listopadu. Podle dnešního vyjádření analytiků stoupla na 0,6 procenta ze zářijových 0,5 procenta.

Důvodem je nižší meziroční pokles cen pohonných hmot. Ke konci roku pak ekonomové očekávají růst inflace až k jednomu procentu.

"Meziroční inflace se podle nás zvedla o desetinu procentního bodu na 0,6 procenta, když se zmírnil meziroční propad cen pohonných hmot, zatímco snížení cen potravin je podle nás v meziročním pohledu trochu hlubší," řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

"V listopadu a prosinci by prudce klesající srovnávací základna z loňského roku měla napomoci zrychlení růstu inflace přes jedno procento," uvedl i investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle Miroslava Nováka meziroční inflace zrychlila na 0,6 procenta. "Stejně jako v předchozích měsících růst cen táhl dražší alkohol a tabák," uvedl analytik společnosti Akcenta. V závěru letošního roku inflace podle něj zrychlí k jednomu procentu.

Témata:  inflace ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy