Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trh reaguje na volby, akcie i dolar prudce klesají

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tokio - Asijské akcie kvůli možnému vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách prudce klesají. Výrazně oslabuje i americký dolar.

Vývoj termínových kontraktů (futures) spojených s americkými akciovými indexy indikuje propad akciových trhů ve Spojených státech o zhruba pět procent. Očekává se, že výrazným propadem zahájí obchodování rovněž evropské burzy.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei ztrácí pět procent. Indexy hongkongských akcií Hang Seng a jihokorejských KOSPI si odepisují zhruba tři procenta. "Na trhu je mnoho paniky, výsledek (prezidentský voleb v USA) rozhodně neodpovídá očekávání," uvedl analytik Juan Carlos Alderete ze společnosti Banorte-IXE.

Investoři ve volbách preferují demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Případné Trumpovo vítězství mají naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Dolar se propadl o téměř čtyři procenta vůči japonskému jenu a o více než dvě procenta vůči švýcarskému franku. Euro vůči dolaru stouplo 2,5 procenta na dvouměsíční maximum 1,1300 USD.

Témata:  akcie ekonomika volby v USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy