Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu byla v říjnu nejvyšší za poslední dva roky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Inflace v Německu roste nejprudším tempem za dva roky. Spotřebitelské ceny se v říjnu podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie zvýšily meziročně o 0,7 procenta. Německo je největší ekonomikou v eurozóně.

Proti předchozímu měsíci ceny vzrostly o 0,2 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl německý statistický úřad. Potvrdil tak své předběžné údaje z konce října.

Podle německé metodiky výpočtu se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 0,8 procenta. K růstu přispěly například ceny alkoholických nápojů a tabáku, které vzrostly o 2,2 procenta.

Podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat z konce minulého měsíce zrychlilo meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v zemích eura v říjnu na 0,5 procenta ze zářijových 0,4 procenta. Cílem Evropské centrální banky (ECB) je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty.

Témata:  Německo inflace eurozóna

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy