Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovo vítězství zvedá výnosy dluhopisů po celém světě

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Po vítězství Donalda Trumpa se po celém světě snižují ceny a zvyšují výnosy státních dluhopisů, což zvedá náklady vlád na nové úvěry. V USA je nyní otázkou číslo jedna, kdo zasedne v nové vládě.

Investoři předpokládají, že Trumpova hospodářská politika oživí v USA inflaci, což povede k rychlejšímu růstu úrokových sazeb, než se dosud očekávalo. Vyšší americké úroky by pak investory podnítily k přesouvání kapitálu ze zbytku světa do Spojených států.

Výnos amerických dluhopisů s desetiletou splatností vystoupil tento týden na desetiměsíční maximum 2,15 procenta; výnos 30leté obligace se vyhoupl těsně pod tři procenta a za týden stoupl o 0,38 procentního bodu, nejvíce od roku 2009.

Inflační očekávání v USA měřená vývojem cen dluhopisů navázaných na inflaci vzrostla na 1,87 procenta a byla nejvyšší od loňského července. V únoru přitom tento ukazatel sestoupil až na 1,2 procenta.

"Výrazně vyšší výnosy dluhopisů se často spojují s vyššími inflačními očekáváními a Fed by mohl cítit potřebu reagovat na to bezodkladným zvýšením sazeb," řekl agentuře Reuters Steve Barrow z londýnské Standard Bank.

Dokladem pozoruhodné změny nálady investorů je i to, že trhy poprvé od roku 2011 začaly počítat s možností, že svou měnovou politiku by mohla zpřísnit rovněž Evropská centrální banka (ECB).

"V New Yorku mám naplánován rušný den. Brzy vydám velmi důležitá rozhodnutí o lidech, kteří povedou naší vládu," napsal dnes na twitteru Trump. Žádné bližší informace o jeho programu ale nejsou. Prezidentův štáb, který řídí přechod do Bílého domu, novinářům žádné zprávy nedal. Jedinou zaznamenáníhodnou událostí, která se dnes zatím stala, je podle serveru Politico zakrytí markýzy nad vchodem do Trumpova manhattanského sídla kvůli mytí výloh.

Podle amerického serveru je v této chvíli největší otázkou, kdo povede štáb Bílého domu, což je post, jehož obsazení hlásí noví prezidenti tradičně nejdřív. Spekuluje se prý o Turmpově zeti Jaredu Kushnerovi, manželovi nejstarší dcery Ivanky, předsedovi Národního výboru Republikánské strany Reince Priebusovi a o Stevu Bannonovi, řediteli konzervativního webového portálu Breitbart News.

Témata:  Donald Trump dluhopisy USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy