Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ekonomika se oklepala, propad HDP zpomalil

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí zpomalil meziroční pokles na 0,4 procenta. Světová banka (SB) počítá pro příští rok dokonce s růstem ruského hospodářství. Pozitivní vývoj by ale mohly zhatit sankce.

Ještě ve druhém čtvrtletí byl přitom zaznamenán meziroční pokles v ruské ekonomice o 0,6 procenta. Loni se HDP propadl o 3,7 procenta, což byl nejvýraznější pokles od celosvětové finanční krize roku 2009.

Světová banka očekává pro letošní rok pokles o 0,6 procenta. V příštím roce podle nové prognózy z minulého týdne počítá s růstem ruského HDP o 1,5 procenta a o 1,7 procenta v roce 2018. Ještě v dubnu očekávala pro rok 2017 růst pouze o 1,1 procenta.

Ruské hospodářství závislé na vývozu surovin by mělo v příštím roce těžit z předpokládaného růstu cen ropy na 55 dolarů za barel. Vyšší ceny ropy by se měly pozitivně odrazit na vyšší domácí poptávce, vyšších mzdách či nižší inflaci.

Ozdravení ekonomiky ale mohou zkomplikovat trvající západní hospodářské sankce. Ruská ekonomika zůstává závislá na vývozu surovin.

Témata:  Rusko ekonomika Světová banka (World Bank, zkratka WB)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy