reklama

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda odhaduje velikost šedé ekonomiky v ČR na 13 procent HDP. "Velikost tuzemské šedé ekonomiky v poměru k HDP patří v rámci Evropské unie i celé Evropy k těm podprůměrným. Ze zemí Visegrádské čtyřky jsme na tom nejlépe," uvedl. Podle něj nelze očekávat, že dopad zavedení EET bude citelný.

"Zavedení EET v Česku může snížit podíl šedé ekonomiky na HDP. Zda to bude mít opravdu vládou zamýšlený efekt a o jak velké snížení se bude jednat, ukáže až čas," uvedla manažerka daňového poradenství Mazars Gabriela Ivanco.

Podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla proteklo loni ekonomikou nezpozorováno finančními úřady více než 600 miliard korun. "Očekávám po spuštění EET velikost šedé ekonomiky na hodnotě zhruba 500 miliard korun. Živnostníci totiž netvoří v šedé ekonomice dle mého odhadu ani 20 procent," uvedl. Upozornil, že šedá ekonomika se netýká jen malých živnostníků, a účinným nástrojem je proti ní mimo jiné daňová kobra.

Jako významný nástroj pro omezení daňových úniků restaurací a maloobchodu vidí EET hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "U služeb může být situace méně jednoznačná v těch případech, kdy nemají stálou provozovnu. Pak totiž hrozí, že se při zavedení EET část služeb přesune z šedé ekonomiku mimo jakoukoliv registraci, tedy do černé ekonomiky," uvedl.

Naopak daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová soudí, že samotná povinnost evidovat tržby v hotovosti objem šedé ekonomiky výrazně neovlivní. "Objem šedé ekonomiky možná ovlivní pokuty za nedodržování zákona o EET, které jsou výrazně vyšší, než na co byli podnikatelé dosud zvyklí," uvedla.

Podle údajů z roku 2013 jsou v ČR odhadované nepřiznané příjmy zhruba 170 miliard korun ročně. Podle odhadů ministerstva financí EET zvýší výnos veřejných rozpočtů u DPH po plném náběhu o zhruba 18 miliard korun.