Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce další výjimku z EET. Sobotka kvůli tomu běsní

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Koalice se pře kvůli elektronické evidenci tržeb (EET). Hnutí ANO chce ve Sněmovně navrhnout, aby se malí živnostníci mohli domluvit za určitých podmínek na vynětí z EET, nepodléhaly by jí také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech. Premiér Bohuslav Sobotka kvůli tomu zuří.

Z evidence budou moci být vyňati ti malí živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun. ANO pozměňovací návrh k zákonu o evidenci tržeb dnes představilo koaliční radě spolu s dříve oznámeným plánem, že by EET nepodléhaly také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech.

Do EET by se tak promítlo avizované rozšíření takzvané paušální daně, které by mělo platit od příštího roku a už ho doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. "Vzhledem k tomu, že institut paušální daně spočívá v možnosti podnikatele dohodnout se dopředu s finančním úřadem na výši zaplacené daně z příjmů, vzniká tím prostor pro vynětí některých skupin z povinnosti evidovat tržby," uvedlo ANO v tiskové zprávě.

Podle ministerstva financí vedeného šéfem ANO Andrejem Babišem dosud paušální daně využívalo méně než 40 subjektů, po změnách zákona ministerstvo očekává mnohonásobně vyšší zájem. Malým podnikatelům takto ubude administrativy, ušetří čas a náklady a budou mít možnost lépe plánovat finanční toky, uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Premiéra Sobotku ale tento návrh znepokojil a rozčílil. Předlohu chce posoudit, možnost paušálu podle něj možná zavede nerovnost. „Očekával bych od ministerstva financí větší rozvahu, více profesionální přístup, ne to že na poslední chvíli večer dostaneme návrh, který jsme viděli poprvé až tady," uvedl Sobotka. Politik, který většinou zachovává odstup, dokonce novinářům řekl, že tento krok ho rozčílil. Dál ale podporuje spuštění systému.

Babiše premiér později kritizoval i na sociálních sítích. „Strašná metoda práce ministra financí Babiše. Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?" napsal.

V České televizi Babiš potvrdil, že konfliktní situace při projednávání návrhu na změny v elektronické evidenci tržeb nastala. „Pan premiér zrazu se rozčílil a postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel," popsal. Doufá v uklidnění emocí kolem návrhu ANO na možnost pro malé živnostníky vyhnout se EET.

V uklidnění situace doufá i Sobotka. Uvedl, že návrh předneslo ANO neočekávaně a až na konci koaličního jednání. Předtím lídři jednali tři hodiny. Návrhy ČSSD a ANO se na něm nicméně míjely. ČSSD neuspěla s rychlým projednáním změn v nemocenské dlouhodobě nemocných.

Babiš podle něj změny vysvětluje například tím, že na internetu se objevují informace o případných demonstracích. Z Babišovy strany prý cítí jistou paniku. „Byl na to dostatek času, tohle není dobrý signál, který ministerstvo občanům poslalo," řekl Sobotka novinářům.

Problém vidí v možnosti vynětí z podmínek systému pro malé živnostníky, kteří se přihlásí k daňovému paušálu a ročním podnikatelským příjmům do 250.000 korun. Může to podle něj založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Smířlivěji se Sobotka dívá na návrh týkající se e-shopů. I tam podle něj ale mělo ministerstvo se systémem jejich práce počítat.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům, řekl, že v případě elektronické evidence dochází na dřívější připomínky jeho strany. „EET-před koaličním výbuchem? Babiš háže na stůl možnost změn na poslední chvíli, ČSSD hysterčí, dochazí na dřívější připomínky KDU-ČSL," napsal na twitteru předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Jurečka je prý poměrně rád, že ministerstvo financí konečně pochopilo, že nemyslelo na všechny varianty. „Návrh jde správným směrem, není to věc, která by měla ohrozit zavedení EET od 1. prosince, ale je to prostor pro podání tohoto pozměňovacího návrhu," uvedl Jurečka. Na detailní rozbor chce KDU-ČSL několik dnů. „Požádal jsem i kolegy z ČSSD, aby opravdu zklidnili emoce, aby si nad návrh sedli, protože má určité racio," uvedl. Je podle něj nicméně škoda, že Babiš si na změny vzpomněl až těsně před spuštěním systému.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy