Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika nemá dobré vyhlídky: Export klesá, brexit znejistil podnikatele

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový statistický úřad dnes potvrdil předběžné údaje o německém HDP. To ve třetím čtvrtletí stouplo o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,4 procenta ve druhém kvartálu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem.

Za zpomalením hospodářského růstu stojí podle agentury DPA pokles exportu a nejistota v podnikatelském sektoru vyvolaná brexitem. Ekonomiku ve třetím čtvrtletí podpořila hlavně domácí poptávka, v růstu pokračovaly výdaje domácností i státu.

Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby, státní výdaje tlačí vzhůru například uprchlická krize.

Loni německá ekonomika vzrostla o 1,7 procenta. Růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá vláda v říjnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy