Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking se zaměří investice v zahraničí, bojí se odlivu kapitálu

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Podle informací listu The Wall Street Journal má Peking v plánu zpřísnit kontrolu nad čínskými společnostmi investujícími v zahraničí, aby tak zpomalil odliv kapitálu v době slábnoucího růstu domácí ekonomiky.

Mimořádná pozornost by podle listu měla být věnována "extra velkým" zahraničním akvizicím v hodnotě od deseti miliard dolarů. Přísnější kontrola se zaměří rovněž na firmy investující přes miliardu dolarů do zahraničních aktivit, které nesouvisejí s jejich hlavní činností.

Opatření podtrhují obavy Pekingu z odlivu kapitálu a oslabování měny. Přicházejí v době zvýšeného zájmu čínských společností o zahraniční akvizice.

Čínské firmy si investicemi v zahraničí snaží zajistit potřebné technologie a odborné znalosti, a to většinou za souhlasu Pekingu. Čínská státní společnost ChemChina nyní například dokončuje převzetí švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta, za něhož zaplatí 43 miliard dolarů.

Témata:  Čína ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:58

Sestra vůdce KLDR prohlásila, že země bude dál budovat ohromující a nejsilnější vojenské síly

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy