reklama

"Nechceme, aby v rámci hysterie, která teď kolem EET vznikla, byly vytvářeny výjimky k jejímu plošnému zavedení," řekla Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Již vyjmutí stánkového prodeje z EET je podle ní vytvoření podmínek pro únik do šedé ekonomiky. "Té je nejvíce ve stavebnictví. Chtěli bychom, aby každý instalatér, ale i lékař nebo notář měl EET, není to nic složitého," podotkla.

"My jsme od počátku podpořili EET, není ale tajemstvím, že to bylo proti vůli 50 procentů členů. Dnes, den před jejím zahájením, jsme rozčarováni. Naším partnerem je vláda, která je rozhádaná a nás to velmi mrzí. Vláda lavíruje, není jasné, jaký přístup zvolí," řekl Dlouhý.

Problémem je podle Dlouhého vydání metodiky až ke konci srpna, navíc je v ní řada nejasností a nastávají další změny. Vyjmutí e-shopů z povinnosti evidovat tržby je v zásadě pořádku, nicméně tento přístup měl být avizován dříve. Totéž platí v případě minimálního limitu pro malé podnikatele, poznamenal Dlouhý. Stát by měl kvůli EET podle něj výrazným způsobem plošně snížit daně i celkové odvodové zatížení práce.