reklama

Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do dnešních 19:00, tedy za dobu ostrého fungování elektronické evidence tržeb, odeslali na servery Finanční správy zhruba 5,7 milionu účtenek.

Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37.314 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40.000 podnikatelů. Podle posledního dostupného údaje z 28. listopadu bylo do evidence zaregistrováno 46.250 provozoven.

Dle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, je odezvy systémů dobrá a systém pracuje bez problémů.

Pivovary v Jihomoravském kraji zaznamenaly mírný úbytek hospod, zřejmě to souvisí s EET. Restaurací, které přestaly odebírat pivo, je ale zatím jen pár a podle některých pivovarů je na hodnocení dopadu této novinky příliš brzy.
 
"Od čtvrtka přestaly brát Slavkovské pivo dva provozy, ostatní pokračují ve standardních odběrech, které navíc po říjnové stagnaci rostou a vrací se do zaběhlých kolejí," řekl dnes ČTK Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

Pokles počtu odběratelů zaznamenal i pivovar ve Vyškově. "V současnosti máme potvrzeno ukončení provozu několika zákazníků, a tím samozřejmě i snížení našeho prodeje. Nicméně konečný počet uzavřených provozoven budeme znát až v průběhu příštího týdne na základě zpráv našich obchodních zástupců," uvedl ředitel pivovaru Roman Kotolan. Zavedení EET se zatím nedotklo brněnského minipivovaru Lucky Bastard.

Zavedení novinky zatím příliš nechce hodnotit pivovar Starobrno. "Momentálně si netroufneme předjímat, kolik provozoven v důsledku EET skutečně skončí. Máme signály, že například i ty hospody, které v létě hlásily, že se k EET nepřipojí a zavřou, dál fungují. Uvidíme, jak trh zareaguje. Neustále to sledujeme a zatím výrazné změny nevidíme," uvedla mluvčí Heinekenu, kam pivovar spadá, Jana Pikardová. Kritické budou podle ní první tři měsíce a určitě s tím bude spojeno i zdražení piva.