Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdražování s EET nesouvisí, brání se Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl tvrzení, že zavedení elektronické evidence tržeb (EET) ovlivnilo listopadový růst inflace. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 1,5 %, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v říjnu, uvedl dnes ČSÚ. Zvýšení meziroční cenové hladiny nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny z poklesu o 1,2 % v říjnu přešly v listopadu v růst o 1,6 %.

"Jak mohla EET ovlivnit inflaci v listopadu? Je to nesmysl, protože EET začala 1.12.," řekl Babiš. Zvýšení cen v souvislosti s evidencí tržeb nečeká ani v prosinci. "Pokud někdo zdražil, tak musel zdražit ten, kdo asi nevykazoval tržby. Protože jsme snižovali DPH, dokonce někteří i zlevnili," uvedl.

"Pokud vím, tak inflaci bude teď ovlivňovat nárůst (ceny) ropy, ale určitě ne EET," řekl ministr. "Sektor stravování a hotelových služeb má na celkové inflaci podíl šest procent. Rozhodující podíl má ropa," dodal.

"Je pravdou, že ceny alkoholických nápojů meziročně stouply, což někdo může spojovat s pohostinstvím, ale zde je nutné zdůraznit, že zvýšení ceny alkoholických nápojů bylo zjištěno v běžných obchodech, na ty EET neměla vůbec žádný vliv," uvedl Babiš.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v říjnu 0,5 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v září. Nejvíce vzrostly ceny v Belgii (o 1,9 %) a v Rakousku (o 1,4 %). Naopak pokles cen nastal v šesti zemích EU, z toho nejvíce v Bulharsku a na Kypru (shodně o 1,0 %). Na Slovensku ceny klesly o 0,3 % (v září o 0,5 %). V Německu zrychlil růst cen na 0,7 % (v září 0,5 %), informuje czso.cz. Podle předběžných výpočtů vzrostl v listopadu HICP v ČR meziměsíčně o 0,4 % a meziročně o 1,6 % (v říjnu o 0,8 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za listopad 2016 je 0,6 %, jak uvedl Eurostat.

Témata:  Andrej Babiš inflace elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy