Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy v USA rázně odmítají Trumpovu imigrační politiku. Deportace ilegálů by zdevastovala ekonomiku

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Řada amerických firem odmítá nekompromisní imigrační politiku, kterou slibuje budoucí prezident USA Donald Trump. Ekonomické dopady deportací by podle Americké obchodní komory byly nedozírné.

Iniciativa, za kterou stojí zájmová skupina podporovaná newyorským miliardářem Michaelem Bloombergem a mediálním magnátem Rupertem Murdochem, se podle AP zatím rodí.

Americká obchodní komora zatím váhá, zda Trump svůj slib vyhostit z USA 11 milionů ilegálních imigrantů dodrží, a v souvislosti s migrací ho nekontaktovala.

"Volby jasně ukázaly, že Američany frustruje nefunkční imigrační systém," prohlásil výkonný ředitel organizace New American Economy Jeremy Robbins. Ve vedení této skupiny jsou Bloomberg i Murdoch a také ředitelé společností Boeing, Marriott a Disney.

"Přání voličů zabezpečit hranice se nerovná touze vyhostit všechny ilegální přistěhovalce. To by zdevastovalo ekonomiku a ohrozilo americké hodnoty," vysvětlil Robbins.

Trump například slíbil, že na hranicích s Mexikem vybuduje zeď a vyhostí miliony přistěhovalců bez dokladů. Později upřesnil, že se v první řadě chce zaměřit na deportaci kriminálních živlů řad imigrantů, které odhaduje na dva až tři miliony.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy