Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory České pošty vyhlásily stávku kvůli mzdám. Vedení ji pokládá za nezákonnou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Tři menší odborové organizace České pošty dnes vyhlásily na 19. prosince dvouhodinovou stávku, žádají navýšení mezd zaměstnanců. V protestu chtějí pokračovat celý den 22. prosince. Vedení státního podniku pokládá protest za ilegální.

Požadavky menšinových odborů přidat k tarifní mzdě 2500 Kč všem zaměstnancům jsou podle vedení podniku mimo ekonomickou realitu.  "Na výzvu vedení, že nebyly vyčerpány všechny možnosti, které předchází případné stávce, a že stávka by poškodila firmu, její zaměstnance a zákazníky, předseda stávkového výboru Evžen Dvorský prohlásil, že je mu to jedno. Jednání menšinových odborů je chaotické a jejich představitelé neustále mění své názory a požadavky," uvedl Matyáš Vitík, tiskový mluvčí pošty.

Menšinové odbory podle něj nesplnily své povinnosti zejména tím, že nepředložily seznamy stávkujících a pracovišť, na kterých stávka bude. Ke stávce se podle odborů připojí 6000 lidí, tedy asi pětina zaměstnanců.

Vedení České pošty se s většinou odborů koncem listopadu dohodlo na navýšení mezd od dubna 2017 o 2,6 procenta, tedy v průměru zhruba 550 Kč měsíčně. "Je to maximum, které může v současné době za stávající ekonomické situace podniku vedení České pošty přidat do tarifních mezd. Za poslední tři roky přidalo vedení České pošty do tarifních mezd přes jednu miliardu korun," dodal Vitík.

Témata:  Česká pošta stávka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy