Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chystá změny umožňující vyšší antidumpingová cla

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Zástupci členských zemí EU dnes schválili změny, které Bruselu umožní zavádět vyšší cla na dovoz nepřiměřeně levného zboží ze zahraničí. Rozhodnutí ještě musí schválit Evropský parlament. V poslední době je problémem mimo jiné import levné oceli z Číny.

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga označil tento krok za významný průlom. "Evropa nemůže být naivní a musí bránit své zájmy, speciálně v případě dumpingu," uvedl ministr.

Reforma "nástrojů pro obchodní obranu" mimo jiné umožní Evropské komisi zahájit antidumpingové vyšetřování i bez obdržení stížnosti.

Podle dosavadních pravidel by se měla antidumpingová cla stanovovat na úrovni, která odstraní újmu, jež evropským výrobcům způsobují nízké ceny. V budoucnu ale bude možné stanovit cla na ještě vyšší úroveň v případech, kdy zahraniční výrobce těží ze státních zásahů v oblasti nákladů na suroviny a energie.

Témata:  EU ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy