Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deflace na Slovensku zvolňuje, očekává se návrat k inflaci

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bratislava - Zatímco většina evropských zemí řeší inflaci, Slovensko se potýká s deflací. Ta v listopadu už čtvrtým měsícem po sobě zpomalila tempo a do konce roku by se měla zcela zastavit.

Spotřebitelské ceny se v meziročním srovnání snížily o 0,2 procenta po poklesu o 0,3 procenta v říjnu, informoval dnes slovenský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v listopadu zvýšily o 0,1 procenta, zatímco v říjnu stouply o 0,2 procenta.

Spotřebitelské ceny na Slovensku meziročně klesají nepřetržitě od konce roku 2014, deflaci zaznamenala země i dříve. Slovenská centrální banka očekává, že období deflace na Slovensku letos skončí. Od příštího roku by se měla země vrátit k inflaci.

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a firmy k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

Témata:  Slovensko ekonomika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy